top of page

Bolehkah saya menghantar e-mel untuk membuat pesanan?
Tidak, kami hanya menerima pesanan berjalan dan pesanan dalam talian, kecuali pesanan khusus.

 

Bagaimana saya meneruskan pembayaran untuk pesanan saya?
Untuk pesanan dalam talian, anda boleh membayar dengan kad kredit atau pindahan wang melalui bank. Untuk pindahan wang melalui bank, pastikan anda menghantar e-mel resit dengan nombor ID pesanan. Harap maklum bahawa untuk pembayaran cek, kami akan menunggu sehingga cek dibersihkan, disetorkan ke akaun bank kami, hanya kami yang akan meneruskan pesanan anda.

Bolehkah saya membayar setelah mengambil pesanan saya?
Tidak, semua pembayaran harus dijelaskan sebelum kami meneruskan pesanan anda.

 

Apakah nombor akaun syarikat anda?
BARISAN KILAT SDN. BHD., Akaun bank awam No. :  3131 208 918

 

Bolehkah saya meminta penamat atau keperluan khas untuk pesanan saya?
Ya, sebelum anda membuat pesanan, sila hubungi kami di  admin@barisankilat.com.my  atau hubungi kami di  1700 81 5678  untuk meminta petikan baru berdasarkan pertanyaan anda, kami akan berusaha sebaik mungkin untuk membantu anda.

 

Bolehkah saya membatalkan atau menukar pesanan saya? (Tidak ada wang tunai yang dikembalikan / dikembalikan selepas pembayaran.)
TIADA. Pelanggan perlu memeriksa semula pesanan sebelum anda membuat pesanan, karya seni tidak membenarkan diubah setelah pesanan dibuat.

BARISAN KILAT SDN BHD tidak akan melakukan pembatalan, pengembalian dana, pertukaran produk kerana perubahan fikiran pelanggan setelah pembayaran diterima.

 

Kami hanya akan menerima permintaan pengembalian jika kami menghantar produk yang salah kepada pelanggan kerana kesilapan kami.

Catatan: Harap perhatikan bahawa kami tidak bertanggungjawab atas kerosakan yang disebabkan semasa penghantaran kerana kami akan memastikan bungkusan itu dibungkus dengan baik dan selamat untuk mengelakkan kerosakan.

 

Adakah BARISAN KILAT SDN BHD menyediakan perkhidmatan pemeriksaan bukti warna karya seni sebelum mencetak?
Tidak. Kami tidak mempunyai jaminan warna, kecuali anda mencetak bukti warna di syarikat kami sebelum anda membuat pesanan dengan bahan yang sama dan mesin yang sama, bukti warna mesti dikembalikan kepada kami, apabila anda memesan secara pukal, anda mesti kembalikan bukti warna supaya kita dapat membandingkan,

kami akan memberitahu anda sama ada kami boleh mengikuti warna yang sama atau tidak, harap maklum bahawa walaupun terdapat bukti yang jelas kami tidak dapat memastikan 100% sama dengan pesanan sebelumnya. BARISAN KILAT SDN BHD tidak bertanggung jawab atas variasi warna antara pekerjaan yang dicetak dalam kumpulan yang berbeza pada masa pesanan yang berbeza.

 

Adakah warna produk bercetak saya akan sesuai dengan 100% warna asal karya seni saya?
TIADA. Hasil warna produk yang dicetak akan selalu berbeza dengan karya seni yang asli. Walau bagaimanapun, tahap perbezaannya bergantung kepada syarikat percetakan kepada syarikat percetakan. Biasanya julat warna hasilnya berbeza dalam lingkungan 10% ~ 20%.

 

Format fail apa yang harus saya gunakan untuk menyimpan karya seni saya?
AI / EPS / PDF / JPG / JPEG (dalam ukuran sebenar & resolusi tinggi) mod Warna CMYK. Harap maklum bahawa kami lebih suka format fail AI / EPS / PDF / JPG / JPEG dalam mod warna CMYK, jika pelanggan bersikeras menggunakan format fail lain seperti psd, .png dll, kami TIDAK bertanggungjawab atas kehilangan atau kerosakan gambar atau karya seni yang berlaku dalam penukaran dari format fail lain ke format fail JPEG.

 

Adakah BARISAN KILAT SDN BHD menjamin penghantaran barang saya tepat waktu?
Walaupun kami komited untuk menghantar barang tepat pada masanya kepada pelanggan kami, kami tidak dapat menjamin ketepatan masa anda 100% kerana faktor seperti cuaca, keadaan darurat, jumlah pesanan anda dan kecekapan perkhidmatan kurier.

 

Setelah fail reka bentuk dihantar / diterima, adakah BARISAN KILATSDN BHD akan membuktikan karya seni anda sebelum dicetak?
TIADA. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang akibat sekiranya kesalahan karya seni tidak dapat dikesan. Seperti kesilapan fon hilang, fail tertaut hilang, CMYK lebih dari 250%, warna RGB / warna Pantone, gambar kurang dari 300dpi, garis kurang dari 0.25pts, fon kurang dari 8pts, kurang daripada 10% berbeza untuk kesan toning dan tatabahasa kesilapan dan objek hilang kerana tetapan cetakan.

 

Unit ukuran apa yang harus saya sediakan untuk pesanan percetakan?
Kami lebih suka ukuran dalam inci atau cm.

Tidak dapat memuat naik fail / menambah item ke troli, kembali ke laman utama?
Sekiranya saiz fail anda besar maka anda boleh memuat naik fail palsu dan menambahkannya ke troli, sila beri komen (fail asal akan dihantar melalui e-mel), kemudian setelah anda mendaftar keluar, anda harus menghantar fail asal anda melalui e-mel (design @barisankilat. com.my ) dan komen nombor pesanan anda.

Soalan Lazim

bottom of page